تبلیغات
شیمی دبیرستان - آلودگی آب - Water Pollution
 
درباره وبلاگ



مدیر وبلاگ : . فروزانفر
نویسندگان
جستجو

آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
شیمی دبیرستان




آلودگی آب

آلودگی آب (Water Pollution)

دید کلی

·        آلودگی آب مشکل بزرگی است. به طوری که نتایج پژوهش پیرامون آن از صدها بلکه هزاران مقاله ، مجله و کتاب تجاوز می‌کند.

·        بنظر شما چه کسانی مشکل آلودگی آب را بوجود می‌آورند؟

·        چه کسانی بهای تمیز کردن آب را خواهند پرداخت؟


 
زباله های انباشته شده
فاضلابها تعادل حیات در اب دریاها را
به هم می زنند . حتی بعد از تصفیه
کردن فاضلابها آب بدست آمده
می تواند حاوی مواد
شیمیایی مسموم باشد.

 
 
تاریخچه
در نوامبر سال 1986 بر اثر ریزش موادی شامل جیوه و انواع مواد آلی سمی مانند آفت کشها در رودخانه راین ، تمام آبزیان از شهر بال سوئس تا ساحل هلند کشته شدند. در سالهای اخیر با غرق شدن تانکرهای بزرگ نفتی اقیانوس پیما یا به .....

گل نشستن آنها آسیبهایی به حیات دریایی وارد آمد.
• در سال 1983 بر اثر 11000 واقعه آلوده کننده در حدود 120 میلیون لیتر مواد آلوده کننده در آبهای ایالات متحده تخلیه شده است.
تعریف آلودگی آب
در سال 1969 برای آلودگی آب تعریفی ارائه داد: آلودگی آب عبارت است از افزایش مقدرا هر معرف اعم از شیمیایی ، فیزیکی یا بیولوژیکی که موجب تغییر خواص و نقش اساسی آن در مصارف ویژه‌اش شود.
عوامل آلوده کننده آب
آب یکی از مهمترین و بنیادی‌ترین عامل حیات موجودات زنده است از این نظر جلوگیری از آلودگی آب نیز به همان نسبت مهم و مورد توجه می‌باشد عوامل آلوده کننده آب بسیار گوناگون‌اند و می‌توانند هم منابع آبهای زیرزمینی و هم آبهای سطحی را آلوده کنند.


  
 

• عوامل آلوده کننده آبهای زیرزمینی :
o کانیهای موجود در معادن سطحی که در اثر تغییر و تبدیل به عامل آلوده کننده مبدل می‌شود. مثلا آب جاری سطحی ( حاصل از باران و …) هنگام عبور از معادن زغال سنگ ، دی‌سولفید آهن « II» ( پیریت ) همراه با زغال سنگ را در خود حل کرده و سپس در اثر واکنش ، هوا آنرا به اسید سولفوریک تبدیل می‌کند. اسید حاصل ضمن عبور از لایه‌های مختلف مخازن زیرزمینی ، موجب آلوده شده آن می‌شود.
o جمع شدن فاضلابهای شهری بویژه اگر در یک حوزه آهکی و یا شنی وارد شوند از آن که در معرض باکتریها قرار گیرند و تجزیه شوند، مستقیما و براحتی به مخازن زیرزمینی نفوذ پیدا کرده و موجب آلوده شدن آنها می‌شود.
o ضایعات رادیواکتیوی : یکی از عوامل آلوده کننده مهم منابع آبی زیرزمینی است که امروزه یکی از راههای رفع آنها که در حقیقت مشکل بزرگی برای صاحبان تکنولوژی هسته‌ای نیز به شمار می‌رود دفن آنها در زیر زمین است علاوه بر دفن ضایعات رادیواکتیو در زیر زمین ، همه انفجار های هسته‌ای زیر زمینی نیز موجب آلوده شدن آبهای زیر زمینی می‌شود.

• عوامل آلوده کننده آبهای سطحی:
o آلوده کننده‌های صنعتی:
بسیاری از ضایعات صنعتی به آبزیان زیانهای جدی می‌رسانند. این ضایعات برای خنثی شدن مقدار زیادی از اکسیژن محلول در آب را به مصرف رسانیده و موجب کاهش اکسیژن مورد نیاز برای آبزیان می‌شود و تهدید به مرگ می‌کنند. از طرف دیگر بسیاری از خود این ضایعات سمی بوده و موجب مسمومیت آبزیان می‌شوند مانند فلزات سنگین ، جیوه ، سرب ، مس و غیره.

وارد شدن ترکیبات فسفردار و نیتروژن‌دار در آب موجب رشد جلبک‌هائی می‌شود که ضمن ایجاد بو و مزه غیر طبیعی آب ، اکسیژن آب را مصرف کرده و باعث کاهش میزان آن و بروز صدمات و تلفات آبزیان می‌شود.

  
 

o فاضلاب خانگی :
کلیه پاک کننده‌ها که وارد آبهای سطحی می‌شوند ترکیباتی را در آبها وارد می‌کنند که اگر خنثی نشوند و یا توسط میکرو اورگانیسم‌ها تجزیه و تخریب نشوند بصورت سمی مهلک زیان بسیاری برای آبزیان ببار می‌آورند.
o حشره کشها ، سموم دفع آفات نباتی و کودهای شیمیایی:
که از ضروریات توسعه کشاورزی است نا خواسته موجب آلودگی آبهای سطحی می‌شوند. مانند ددت DDT را نام برد.
چشم انداز الودگی آب
• ذخایر آبهای ما در آینده چگونه خواهد بود؟
• آب آلوده شده برای %75 مردم جهان در کشورهای رو به توسعه مسئله بسیار جدیتری است.
• %80 بیماریهای جهان ناشی از آبهای آلوده شده است. در مقابل درصد بالای بیماری چه کنترلهایی انجام شده است؟
• آیا تلاشی که برای بهبود کیفیت آب انجام شده کافی می‌باشد؟
• آینده ذخایر آبها با این روند پیشرفت و تکنولوژی روز چگونه خواهد بود؟
• آلودگی آب و تاثیرش بر سلامت ما
• " انسان ظرفیت برای پیش بینی کردن و پیش دستی کردن را ازدست داده است. او با خراب کردن زمین به کارش پایان خواهد داد. "
آلبرت شوایتزر

علل آلودگی آب فراوان هستند و درمحدوده آب های جاری کشاورزی تا استفاده نامناسب ازمواد شیمیایی خانگی و هرچیزی بین این موارد است. درحالیکه مصرف استاندارد بیش از 75000 ترکیبات شیمیایی مختلف درجامعه ما راحتی فزاینده و تولیدکنندگی در زندگی هایمان ارائه کرده است، این مورد هم با قیمتی شگفت انگیزبدست آمده است... افزایشی شدید دربیماریهای منحط کننده. دراوایل دهه 1900 ، قبل ازکلر، حشره کش ها، آفت کش ها ودهها هزارماده شیمیایی دیگر که دربرابرشان قرارداده می شویم، فرد معمولی دارای یک شانس 1 به 50 گرفتن سرطان بود، امروزه ازهر3 نفر میتوان انتظارداشت که 1 نفردرعمرش دچارسرطان شود، یکی ازهر2 مرد.
استفاده مان ازمواد شیمیایی درست شده دست بشری بحدی شدید شده است که حالا میتوانیم ردپاهایی از این سموم سطح پایین در عملاً هرعرضه آب همگان دردنیا بیابیم. یک گزارش اخیر توسط گروه مطالعه رالف نادر، پس از مرورکردن بیش از10 هزارمستندات بدست آمده از طریق " آزادی قانون اطلاعات" بیان کرد که، " آب آشامیدنی امریکا محتوی بیش از 2100 ماده شیمیایی سمی است که میتوانند ایجاد سرطان کنند."
" شورای فدرال برکیفیت محیطی" گزارش میدهد که " حداکثرتا دوسوم همه سرطان ها را میتوان به این سموم سطح پایین نسبت داد." و اینکه " وقتی آب زمین مان آلوده شود برای دهها هزار سال به همین صورت باقی خواهد ماند... اگر بمدت زمان زمین شناسی نباشد!" تمایل مان سرزنش کردن آن روی جریان بالایی کارخانه بزرگ است. ودرحالیکه صنعت قطعاً نقش خودش را در مشکلات آلودگی آب مان ایفا کرده است، این " ما " افرادهستیم که باید بیش ازهمه سرزنش بشویم. اکثریت آلوده کننده های یافت شده در آب آشامیدنی ما میتوانند به مصرف نامناسب یا مازاد ترکیبات معمولی ازقبیل مواد شیمیایی مرغزار، گازوئیل، محصولات پاک کننده و حتی داروهای تجویزی ردیابی شوند.
زمانی که درک کنیم که هرچیزی که ازآب زهکشی پایین برود، روی علفزارهایمان، روی مراتع کشاورزی مان یا درداخل محیط به هروسیله ای .. نهایتاً در پایان به آب آشامیدنی ما خاتمه می یابد، شروع به مشاهده این نکته می کنیم که حقیقتاً عرضه های آب آشامیدنی مان چقدر ضعیف هستند.
تسهیلات تصفیه آب شهرداری مان برای ازبین بردن این مواد شیمیایی طراحی نشده و کارایی ندارند و نوعاً فقط مرکب از فیلتراسیون بسترماسه و ضدعفونی کننده هستند، بسیار شبیه به یک فیلتر استخرشنا. زیرا قسمت اعظم تسهیلات تصفیه آب امروزی بسیار شبیه به تسهیلاتی هستند که درابتدای این قرن بودند. شورای دفاعی ذخایر طبیعی می گوید: " کارخانجات آب آشامیدنی قدیمی و منسوخ شده هستند، و عرضه های آب بصورت فزاینده مورد تهدید و آلوده شده بوسیله مواد شیمیایی و میکروارگانیسم ها می باشند. طریقی که ما آب آشامیدنی سالم را تضمین می کنیم ازبین رفته و باید تثبیت شود. "
کارول براونر، امریکا EPA

یکی ازمسئولان پیشروی آلودگی آب، دکتردیوید اوزون اف ازدانشگاه بوستون ازبهداشت همگانی هشدار میدهد که، " ریسک بیماری وابسته با آب آشامیدنی همگانی ازنظری به واقعی پیش رفته است." بسیاری بیماری ها که درگذشته نمی توانست مرتبط با یک علت احتمالی بشود، حالا میتواند مستقیماً مرتبط با سموم در آب آشامیدنی مان بشود.

استفاده ازحشره کش ها و آفت کش ها تاحدی فزاینده شده است که حالا بطورمعمول درشیر آب خانگی با تناوب هشداردهنده یافت میشوند.

یک مطالعه درسال 1994 از29 شهرعمده امریکا توسط گروه کارمحیطی دریافت که هر29 شهر دارای ردپاهایی ازحداقل یک علف کش درآب آشامیدنی بودند. این گزارش تحت عنوان " آب شیر آبی" ادامه داده گفت که " میلیونها امریکایی بطورمعمول درمعرض یک حشره کش یا بیشتر در یک لیوان آب شیر قرارداده می شوند."

این " تست های آب شیر" برای اولین بار دوتا یا بیشترازحشره کش ها درآب آشامیدنی ما تعداد 27 تا از29 شهر یافتند، 3 تا یا بیشتردر 24 شهر، 4 تا بیشتر در 21 شهر، 5 تا یا بیشتردر 18 شهر، 6 تا یا بیشتر در 13 شهر و 7 تا یا بیشترازحشره کشها در آب شیر5 شهر. درفورت واین ایندیانا حشره کش های مختلف در یک لیوان آب مجزا ازآب شیر یافت شدند!

بعنوان یک یادداشت تکان دهنده گزارش داده شد که دراین 29 شهرتعداد 45 هزار نوزاد فرمول مخلوط شده با آب شیرمحتوی علف کش ها را نوشیدند و اینکه " بیش ازنیمی ازاین نوزادان بین 4 تا 9 ماده شیمیایی در هربطری میخوردند! "

اثرات بهداشت تاسف بار مصرف این مواد شیمیایی کاملاً سمی چند برابر برای کودکان کوچک تشدید می شوند زیرا سیستم های آنها حساس تربوده و هنوز درحال توسعه هستند. کودکان کوچک همچنین حجم بسیار بیشتری ازمایعات در پاوند وزن بدن را مصرف کرده و بنابراین مقدار مصرف بزرگتری بدست میاورند، با این وجود هیچ یک ازاین عوامل وقتی مقادیر آلوده کننده حداکثر EPA برقرار شوند درنظرگرفته نمی شوند. آکادمی ملی علوم گزارشی درسال 1993 درباره این موضوع صادرکرد وبیان کرد که " کودکان بالغین کوچک نیستند، بدن هایشان کمتر توسعه یافته و قادر به سم زدایی ترکیبات زیانبارخاص نمی باشد. "
عیب اصلی دیگری درخطرات تخمینی مواد شیمیایی درآب آشامیدنی ما فرضیه اشتباهی است که فقط آن یک ماده شیمیایی دارد مصرف می شود. مقررات برمبنای آنچه سالم برای یک آب آشامیدنی بالغ 175 پاوند برقرار میشوند مفروض است با فقط آن ماده شیمیایی موجود و مسمومیت ترکیبی دو ماده شیمیایی یا بیشتر را درنظر نمی گیرند. در یک گزارش مشاوره ای علوم سال 1995، برای EPA بیان شد که " وقتی دو تا بیشتر ازاین آلوده کننده ها درآب ما ترکیب میشوند توان آن میتواند تا 1000 برابر افزایش یابد."

بدون درنظرگرفتن عقاید متفاوت سالم است فرض کنیم که هیچ میزان قابل قبولی برای حشره کش ها و آفت کش ها در آب آشامیدنی ما وجود ندارد.

درامریکا هرساله ما بیش از 2.2 بیلیون پاوند ازحشره کش ها، یا 8 پاوند برای هر مرد، زن و کودک در این کشور مصرف می کنیم.
حلال های صنعتی ازقبیل TCE و بنزین راهشان را به ذخایرآب مان ازعملاً صدها منبع
باز می کنند. فرودگاهها و پایگاههای نظامی هواپیماها و قطعات موتوری را با TCE گریس زدایی میکنند، که یکی ازغلیظ ترین سم ها درحال حاضراست. یک قاشق چای خوری از TCE بیش از 250 هزار گالن آب را غیرقابل آشامیدن خواهد کرد، و با این وجود هزارها گالن هر روزه در کاربردهای بدون ظرف مصرف می شوند. پرکلرواتیلین، سیانید، و بنزین درچنین صنایع معمولی مثل خشک شویی، کارواش ها و عکاسی مصرف می شوند، که مقدار زیادی ازآن وارد ذخایر آب مان می شود. نشان داده شده است که مناطقی با بالاترین میزان های این سرطان زاهای ساخته شده دست بشر در ذخایر آبشان همچنین دارای بالاترین وقوع سرطان هستند. ژاکلین وارن از شورای دفاع منابع طبیعی درباره این موضوع اظهارنظرکرد، " نکته ای که بطورقطع درباره سموم درآب آشامیدنی مان میدانیم آن است که هرچه بیشترنگاه می کنیم بیشترمی یابیم. "

سرطان تلفات زیادی ازجامعه ما می گیرد، یک نفرازهر7 نفر ازاین بیماری درست شده دست بشرفوت خواهد کرد. برطبق نظرمرکزکنترل بیماری " مرگ ناشی ازسرطان سریعترازجمعیت درحال افزایش است" حالا بصورت گسترده پذیرفته شده است که سرطان یک بیماری محیطی است. سازمان بهداشت جهانی وانجمن سرطان ملی هردو پیشنهاد میکنند که بیشترسرطان های انسانی، احتمالاً به تعداد 90 % بوسیله سرطان زاهای شیمیایی درمحیط ایجاد می شوند. این تحقق برای تغییر برجسته است زیرا بدان معنی است که ازبیشترسرطان ها میتوان بوسیله بحداقل رساندن یا ازبین بردن قرارگیری مان دربرابرسرطان زاهای شیمیایی پیشگیری کرد.

درحالیکه صنعت قدرتمند استدلال می کند که مقادیراین سموم درمحیط قابل ملاحظه هستند، شواهد علمی برخلاف آنرا نشان داده اند. یک گزارش ازانجمن سرطان ملی به جراح ارشد نتیجه گیری کرد که " هیچ میزان قرارگیری دربرابر یک سرطان زای شیمیایی برای انسان نباید ازنظر سم شناسی غیرقابل ملاحظه درنظرگرفته شود."

ما سالیانه بیلیون ها دلاردرجستجوی درمانی برای سرطان خرج میکنیم. این بیماری صرفاً نتیجه مشکل واقعی است، آلودگی محیطی. اگرمیخواستیم این بیلیون ها دلار وهمان تلاش فشرده را درجهت حل مشکل بجای یادگیری زندگی کردن با نتیجه (سرطان ) هدایت کنیم ، ما خدمت زیادی به نسل های آینده مان کرده ، و حقیقتاً میتوانستیم " اپیدمی سرطان" را متوقف کنیم .
آلودگی آب، آلودگی عمومی
 
بررسی آلودگی آب از نظر عمومی بسیار حائز اهمیت است و لازم است چگونگی آلودگی آب از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.

 

1- مقایسه آلودگی و پاكیزگی آب:
آلودگی انحراف از پاكیزگی است وقتی موضوع آلودگی محیط زیست مطرح می شود، بیش از آنكه منظورمان انحراف از یك حالت پاكیزه باشد،منظور انحراف از یك حالت معمولی است. این ماده كه به طور وسیعی در همه جا گسترده، حلال خوبی و به طور طبیعی هرگز به صورت كاملا خالص یافت نمی شود. حتی در غیرآلوده ترین نواحی جغرافیایی،آب باران شامل گازهای n2,co2.o2 محلول در آن است و همچنین گرد و غبار یا ذرات معلق در اتمسفر به صورت تعلیق در آب حل می شوند.
آب چشمه ها و آب های طبیعی سطحی معمولا شامل تركیبات حل شده از فلزاتی نظیر Fe.Cd,Mg.Mn می باشند.
آب سخت شامل مقدار قابل توجهی از تركیبات فلزات مربوط است. حتی آب های نوشیدنی هم از نظر شیمیایی خالص نیستند. با وجودی كه ذرات جامد معلق از بین برده شده و باكتری های مضر نابود شده اند اما خیلی از مواد در محلول باقی مانده اند. در واقع آب به صورت كاملا خالص برای نوشیدن مطبوع نیست بلكه ناخالصی ها طعم آب را مشخص می نمایند.
لفظ خالص، به معنی حالتی از آب، كه هیچ ماده ای با غلظت كافی برای آن كه از مورد استفاده قرار گرفتن آب برای منظورهای طبیعی جلوگیری كند، وجود نداشته باشد.
استفاده طبیعی از آب عبارتند از:
1- زیبایی و تفریحی
2- ذخیره آب مصرفی عمومی مردم
3- محیط زیست آبی جانوران (ماهی ها)
4- كشاورزی
5- صنعت
هرماده و جسمی كه مانع استفاده طبیعی از آب شود، به عنوان آلوده كننده آب تلقی می شود. مسئله آلودگی آب به صور مختلف و پیچیده ای ایجاد می شود، زیرا استفاده طبیعی از آب گوناگون است. آبی كه برای بعضی استفاده های خاص مناسب است نباید آلوده باشد.

2- وسعت آلودگی آب:
انجمن حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریكا برآورد كرده كه تقریبا یك سوم جریان آب جهان به طور مشخص آلوده و اصل حفظ كیفیت آب بر هم زده شده است. در این برآورد آلودگی به عنوان یك زیان مطرح شده كه بر خواص شیمیایی و فیزیكی آب لطمه وارد می كند.

3- طبقه بندی آلوده كننده های آب
نشانه های آلودگی آب حتی با سطحی ترین توجه مشخص می شوند. برای مثال نوشیدن آب طعم بد می دهد، توده های علف های هرز آبی در حجم زیادی از آب رشد می كنند. آب كنار دریاها، اقیانوس ها، رودخانه ها و دریاچه ها بوی ناخوشایندی منتشر می سازند. منشا این مشكلات باید به منابع و انواع بسیاری از آلوده كننده ها نسبت داده شود. آلوده كننده های آب به 9 دسته طبقه بندی شده اند:
1- زباله های متقاضی اكسیژن
2- عوامل بیماری زا
3- مواد غذایی گیاهی
4- تركیبات آلی سنتز شده (مصنوعی)
5- نفت
6- مواد شیمیایی معدنی و كانی ها
7- رسوبات
8- مواد رادیو اكتیو (پرتوزا)
9- گرما

1- زباله های متقاضی اكسیژن (اكسیژن خواه):
اكسیژن حل شده در هر نوع آبی لازمه زندگی برای اجتماع گیاهی و حیوانی می باشد و بقاء آنها بستگی به توانایی آب در نگهداری كمترین غلظت معین از این ماده حیاتی دارد.
آب زمانی به عنوان آلوده شده طبقه بندی می شود كه غلظت Do (غلظت اكسیژن محلول) به زیر سطح مورد نیاز برای بقاء زیست طبیعی در آن بیاید.
بدیهی است كه آلوده كننده های (فاضلاب تصفیه نشده شهری، مواد خارج شده از انبارها، فرایند پس مانده های غذایی) اگر اكسیژن محلول به طول كامل و به سرعت تخلیه شود باید دارای غلظت بالایی در آب باشند. این مسئله به خصوص برای قسمت هایی از آب كه معمولا كمترین اكسیژن حل شده را دارند بحرانی و خطرناك می شود.
سهم حیوانات اهلی در تولید زباله های متقاضی اكسیژن به اندازه 9/1 بیلیون نفر می باشد.

2- عوامل بیماری زا:
آب دارای پتانسیل حمل موجودات ریز بیماری زا كه سلامتی و زندگی را به خطر می اندازند می باشد. میكربهای بیماری زا متناوبا در سراسر آب منتقل می شوند و می توانند باعث عفونت در ناحیه روده (تیفوئید، اسهال خونی، پاراتیفوئید، وبا) شوند و مسئولیت ایجاد بیماری فلج اطفال و یرقان را بر عهده دارند. از لحاظ تاریخی اولین دلیل برای كنترل آلودگی آب ها، جلوگیری از بیماری هایی است كه مولد آنها در آب وجود دارد. عوامل ایجادكننده بیماری را نمی توان كنترل و سلامت كامل را تامین كرد.
روزانه بیلیون ها از موجودات توسط افراد دفع می شود. این ساكنین مدفوع انسان یك محیط زیست را با این شرایط در آبهای طبیعی پیدا نمی كنند تا تولید مثل كنند و به سرعت از بین می روند.
اهم بیماری هایی كه توسط آبهای آلوده به انسان سرایت می كنند شامل:
الف: بیماری انگلی (لیپتوسپیرا ایكترو هموراژه) كه به تب یا ویل معروف شده است.
ب: كرم ها، تخم كرم هایی مانند اسكاریس، تریكوسفال (كرم شلاقی) و كرم قلابدار ممكن است از طریق خاك و آب آلوده به آنها وارد بدن انسان شود و ایجاد بیماری نمایند.
ج: بیماری وبا
د: بیماری های ویروسی (آب در انتقال دو نوع ویروس پولیویروس و هپاتیت عفونی نقش موثری ایفا می كند).

3- مواد غذایی گیاهی:
مواد غذایی عامل محدود كننده مهمی در رشد همه گیاهان است. در كنار عوامل دیگر سرعت و فراوانی رشد گیاهان متناسب با مقدار ماده غذایی در دسترس است. مشخص شده كه پانزده تا بیست عنصر برای رشد گیاهان سبز مورد نیاز است.
بیش از 70 درصد از تركیبات فسفره در فاضلاب ها در اثر استفاده از شوینده های خانگی ایجاد می شود و باید اقدام كنترل كننده ای روی این مسئله انجام گیرد.

4- تركیبات آلی سنتز شده:
تولید تركیبات آلی شیمیایی بعد از جنگ جهانی دوم در دنیا به میزان قابل توجهی افزایش یافت. تركیبات موجود شامل مواد سوختنی، پلاستیك ها، نرم كننده ها، فیبرها، الاستومرها، حلال ها، شوینده ها، رنگ ها، مواد ضد آفت، افزودنی های غذایی و داروها می باشند كه از بین آن ها شوینده ها و مواد آفت كش از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
از آنجایی كه استفاده از این تركیبات شیمیایی به سرعت در حال توسعه است، عوامل مشخص نظیر ، انتشار، نابودی و میزان خطر باید مورد بررسی قرار گیرد.

5- نفت:
در سال 1859 اولین چاه نفت با استخراج موفقیت آمیز در پنسیلوانیا بهره برداری شد. در حال حاضر سالانه بیش از چند بیلیون بشكه نفت خام در دنیا مورد بهره برداری قرار می گیرد. تولید، توزیع و استفاده سالانه از یك چنین مقدار زیادی نفت باعث ایجاد پی آمدهای محیطی می شود.

6- مواد شیمیایی معدنی و كانی ها:
این گروه از آلوده كننده های آب شامل نمك های معدنی و اسیدهای معدنی و تركیبات فلزی است. حضور این آلوده كننده ها در آب سه نتیجه عمومی شامل اسیدیته، شوری و سمی بودن آب را فراهم می آورد.
خاصیت اسیدی (اسید یته): با اهمیت ترین منابع برای افزایش دادن اسید یته شامل زهكشی معادن و باران اسیدی است.
شوری: شوری آب مشاهده غیر معمولی نمی باشد بلكه حدود 97 درصد از كل آب های جهان در اقیانوس ها و دریاها به صورت آب نمك هستند و 3 درصد باقیمانده آب شیرین نامیده می شود.
سمیت: خاصیت سمی تعدادی از تركیبات معدنی خصوصا عناصر سنگین فلزی سال ها شناخته شده است. تعدادی از این تركیبات كه خواص مطلوبی دارند، مرتبا تولید می شوند. احتیاط لازم ، ضامن امنیت اشخاصی است كه در امر تولید درگیرند.
سمی ترین این مواد در محیط زیست، شامل مواد حاوی جیوه ، سرب، كادمیوم، كروم و نیكل می باشند. این فلزات در بدن موجودات زنده جمع و به مدت زمان طولانی باقی می مانند و به عنوان مجموعه سم عمل می نمایند.

7- رسوبات:
رسوبات یكی از انواع آلودگی ها كه به طور طبیعی در فرآیندهای فرسایشی به وجود می آیند. رسوبات در اثر این فرآیند ها موجب آلودگی گسترده آب های سطحی می شوند.
تاثیرات زیان آور رسوبات در آب عبارتند از:
الف:كانال های چشمه ها، بنادر و مخازن پر می شوند. كانال ها سرریز شده و عمق آن ها تغییر می كند و عمر مفید مخازن آب كم می شود.
ب: جانوران آبزی رانابود می كند. رسوبات ته نشین شده تعداد ماهی ها و جانوران صدف دار را كاهش می دهد و زیستگاه های آن ها را می پوشاند.
ج: نفوذ نور به درون آب را كاهش می دهد. كاهش نفوذ نور خورشید به داخل آب موجب كاهش فرآیند فتوسنتز توسط گیاهان می شود.
د: آب را تیره می كند. این موجب افزایش هزینه لازم برای تصفیه آب می شود.

8- مواد رادیو اكتیو ( پرتوزا)
بعضی از عناصر دارای هسته بسیار ناپایدارند كه خود به خود به اجزاء كوچك تر تجزیه می شوند و انرژی تابشی زیادی تولید می كنند.
تشعشع این فرایندهای تجزیه ای مواد رادیو اكتیو بسیار خطرناك و حتی مرگ آور است.
خطرناك ترین هسته های رادیو اكتیو، هسته های رادیو اكتیو با نیمه عمر متوسط هستند. عناصر رادیو اكتیو (پرتوزا) در هنگام تجزیه هسته های خود، اشعه های آلفا، بتا پخش پوزیترون نوترون و اشعه گاما ساطع می نمایند.

9- گرما
گرما معمولا از نظر بیشتر مردم، یك آلوده كننده و حداقل به عنوان یك عامل فاسد كننده شیمیایی نیست، گرچه افزایش دمای آب بدن سبب تاثیرات زیانباری به بزرگی بسیاری آلوده كننده های شیمیایی می شود.
سرعت هر واكنش شیمیایی، شامل تنفس آبزیان و اكسایش تقریبا با افزایش دما به ازاء هر 10c دو برابر می شود. در آب های آلوده شده حرارتی، ماهی ها به علت افزایش سرعت تنفس به اكسیژن بیشتری نیاز دارند. تهدید بیشتر به زندگی آبزیان از طریق كلرینه كردن آب های سرد برای استفاده می باشد. این كار برای جلوگیری از رشد باكتری ها انجام می شود. كلر به روی موجودات زنده محیط تاثیر می گذارد. كلر، موجودات زنده میكروسكوپی را كه بعضی از زنجیره های غذایی اهمیت دارند از بین می برد
 
آلودگی گرمایی
به سه دلیل الودگی گرمایی موجب مرگ آبزیان می‌شود.
  با افزایش دمای آب ٬انحلال پذیری گاز اکسیژن که برای ماهیان ضروری است کاهش می‌یابد.
  با افزایش دمای آب سرعت انجام فعالیتهای زیستی ماهیان زیاد می‌شود و در نتیجه اکسیژن بیشتری می‌خواهد
  باکتری‌های هوازی با افزایش دما اکسیژن بسیار زیادی از محیط می‌گیرند و چیزی برای ماهی‌ها نمی‌ماند و در نتیجه ماهی‌ها می‌میرند
آلودگی تغییر ph آب
پی اچ آب خالص برابر ۷ است ولی در آب رودخانه‌های بدون آلودگی به نزدیک ۸ می‌رسد و این مساله مشکلی برای ماهیان ایجاد نمی‌کند اما کارخانجات با اضافه کردن اسید‌های زیادی در آن پی اچ آب را پایین تر از ۵ می‌رساند که این مساله باعث مرگ ماهیان خوراکی می‌گردد





نوع مطلب : فعالیت های دانش آموزی، 
برچسب ها : آلودگی آب، پروژه دانش آموزی، مدرسه هوشمند فاطمیه کرج، درس شیمی 1،
لینک های مرتبط :


سه شنبه 8 تیر 1389 :: نویسنده : . فروزانفر
نظرات ()
یکشنبه 10 آذر 1392 08:37 ب.ظ
خسته نباشین....خیلی به دردم خورد...خیلی ممنونم ازت ایشالله درهمه ی مراحل زندگیت موفق شی
جمعه 3 آبان 1392 02:07 ب.ظ
خیلی کامل بود .کاشکی به گونه ای بود که بتوان در چند دقیقه ارایه داد . بازم ممنون
دوشنبه 22 مهر 1392 08:39 ب.ظ
eyval!!!
behesh niaz dashtam
پنجشنبه 14 بهمن 1389 05:13 ب.ظ
kheyli toolanii bood
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر